Бъдещият паметник на Васил Левски
Бъдещият паметник на Васил Левски

Паметникът на Васил Левски по проект трябва да е с височина 133 м и да се издигне в близост до границата с Турция, предлага сдружението „Аз обичам България“. Ако идеята се реализира, България ще може да се похвали с построяването на най-високата статуя в света. В момента рекордът се държи статуя на Буда в Китай, която е висока 128 м.

Паметник на Васил Левски ще бъде изграден от железобетонна конструкция, покрита с бронз или несмлян талк. Самата фигура ще е 101 м. Именно с фундамента Левски ще бие Буда по височина, защото просветленият стои върху 20-метров лотус, а българският патриот ще стъпил върху 32-метров постамент. За сравнение, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро е висока 40 м, Статуята на Свободата в Ню Йорк – 46 метра, а телевизионната кула в София е 106 м.

Статуята на Буда е струвал на Китай 55 милиона долара. Българското сдружение е изчислило, че стойността на нашия паметник на Левски ще е около 4 милиона евро.

Замисълът е в дръжката на знамето, което Апостолът държи и което е високо почти колкото него, да бъдат вградени две панорамни асансьорни уредби, изкачващи посетители на специално оформена площадка на последна кота, откъдето ще могат да бъдат видени Одрин в Турция и Орестиада в Гърция.

Остава да видим дали плановете ще се реализират и паметникът на Васил Левски ше стане реалност.


Статията е прочетена 130 пъти.

=========